NOVA ASTROLOŠKA TELEVIZIJA TAJNA!!! Na kanalima Total TV-a: SRB 37, BiH 131, CG i MK 28, HR 120, SLO 133, Ostale zemlje 24.
Tranzitni Mars u znaku Jarca

Tranzitni Mars u znaku Jarca

Tekst napisala: Profesorska astrologije Jovana Lučić Gajić

Tranzitni Mars u znaku Jarca

od 27.septembra do 09.novembra 2016.godine

Pored ostalih pozicija planeta, vaš doživljaj i reakciju na stvarnost ili realne dogadjaje, najviše će opisati natalna pozicija Meseca (u znaku, u polju, kroz aspekte sa drugim planetama). Ako na primer, imate Mesec u Ovnu, vi svakako brzo i iskreno emocionalno reagujete i pokazujete nestrpljivost u bilo kojoj situaciji čekanja ili neizvesnosti. Za razliku od njega, Mesec u Raku će pokazati previše emocionalne kolebljivosti, previše brige i potrebu za sigurnošću, Mesec u Vagi potrebu za balansom i skladom, u Strelcu preterivanje, filozofiranje i optimizam, u Ribama hroničnu zabrinutost i osetljivost, u Jarcu ozbiljnost i odgovornost. I tako redom.

Natalna pozicija Marsa će dalje samo opisati našu “akciju” i reakciju na dogadjaje. Dakle, Mesecom osećamo, doživljavamo, Merkurom mislimo, zaključujemo i govorimo, a Marsom se pokrećemo, osvajamo, napadamo, borimo se i sl. Mesec uvek predstavlja pasivan princip, dok je Mars pokazatelj aktivnih načela.

Mars je najaktivnija planeta u Zodijaku i njegova priroda je isključivo da napada, nosi pozare, ratuje i sl.
Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.
Samopotvrdjivanje, samoispoljavanje i muškost, koje simbol Marsa podrazumeva, mogu da se potvde pod Marsovim tranzitom.

“… Nekakva hladna sigurnost i nekakvo nestvarno samopouzdanje, zrače iz njega i mi otkrivamo jednu neumoljivu volju, koja njime vlada, ali još više, čvrstinu građe i elementa od kog je on napravljen. Kao da je tu, prirodi pošlo za rukom, da stvori nešto najtrajnije, od svega što živo jeste, a Bog, u tom času, beše kovač, koji je kovao samo jednu sablju od postanka sveta…” Goran Milekić, “Astropsihologija” (Mars u znaku Jarca)

Ne zaboravite da razmotrite i faktor godišta ako predvidjate dogadjaj bilo kome, jer „Loš je do krajnjih mogućnosti u periodu kraja mladalačkog doba i na početku mladosti“.

“Duhovi Marsa se nastanjuju u visokom telu, kolerični su, nečistog izgleda, braon, crnomanjaste ili crvene boje, imaju rogove poput jelenskih i kandže poput Grifina, koji riču poput divljih bikova. Oni se kreću poput goruće vatre, a njihov znak su grom i munja oko kruga.” Hajnrih Kornelije Agripa

Kao što sam već mnogo puta naglasila, Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja, za razliku od Venere koja simbolizuje harmoniju, nežnost, moć primanja, odgovora, moć davanja ljubavi kao i sistem vrednovanja.

“U astrologiji važi, da malefičnost Saturna jedino Jupiter može adekvatno da ublaži. Na sličan način, malefičnost Marsa je jedino Venera u stanju da ublaži. U mitološkoj priči o Aresu, jedino je Afrodita tj. Venera, mogla da suzbije Aresove krvožedne porive te da ga zavede i da se jedno drugom podare u strasti.” Bojan Šojić

Mars označava mlađe ljude, obično one kasnim dvadesetim godinama ili ranim tridesetim godinama.

„Ako nauči tu da se pokreće i orjentiše, uprkos bolu koji telesno podnosi, izvućei će velike dobitke, i možda će se osamostaliti. Ali ako se tu oseti gospodarom, ona postaje igračka u rukama drugog čoveka. Simbol se stilizuje i u koplje i štit Hada, što opet odgovara bogu rata Marsu“. J.Dethier

Dvadeset sedmog septembra ove godine, tranzitni Mars ulazi u znak svoje egzaltacije – Jarca. Mars će se zadržati u ovom znaku do 09.novembra 2016.god. U znaku Jarca boraviće 43 dana.
Planeta akcije, snage i energije ulazi u znak, svog ushićenja i preterivanja. Da, ovaj Mars će postati nemilosrdan, lišen bilo kojih osećaja kada treba da sprovede svoje namere i želje u neposrednoj okolini. Postaće i egoističan i nemoguć da se zauza u trenucima kada se usresredi na materijalne ciljeve ili neku osobu. Postaće i okrutan i sebično ambiciozan.
Dobro postavljen Mars na ulasku u znak, doprineće snagom svog položaja, na individualnom planu, energiju da se pozabavimo ličnom pozicijom, uspeh i ambiciju u oblasti privrede і društva, te koncentrisanu energiju u cilju istrajnosti na profesionalnom ili ličnom planu. S druge strane, otežaće komunikaciju sa nadredjenima, doneće probleme sa kostima, reumom, zubima.

Mars u Jarcu se ne bori “oružjem”, bori se golim rukama i čistom snagom. Pa je baš ovaj tranzit Marsa, stvarna prilika da se iskoristi svaki resurs, svako iskustvo, kako bi se došlo do cilja, ako treba i silom.
Svest o odgovornosti і dužnosti kao і organizacija dugoročnih poduhvata, biće naglašeni. Zahvaljujući metodičnosti, doslednosti, praktičnosti і samodisciplini, izgledi na uspeh su sada veoma dobri.
Ali, samo dobar strateg će sada dobiti bitku za bilo koji segment života za koji se borite.
Dakle, razvijajte strategiju.

Sada je neophodno strpljenje, jer ćemo biti naterani da čekamo, kako bi realizovali bilo šta što smo započeli, ili na čemu radimo već duže vreme. Nema sada, mesta neosnovanoj poletnosti, nema terena za spontanosti. Pa ako krenete ovakvim tempom, teško da vas neka nepredvidjena situacija može “isterati iz takta” i poremetiti krajnji rezultat “bitke koja se vodi”.
Znači planirajte, taktizirajte, ne zatrčavajte se, čekajte i ne odustajte!
Sukobi sa nadredjenima biće aktivni, ali i borba za poziciju na bilo kom planu.
Ako želite da znate gde će u vašem slučaju sve realizovati, pogledajte koje polje aktivira Jarac u ličnom horoskopu, i kojim poljima vlada (gde su Ovan i Škorpija).

U narednim danima:
05/06.oktobra 2016.godine tranzitni Mars će ući u kvadrat prema Jupiteru iz znaka Vage. Koncentrisana snaga i radna energija u ovom period mogu proći bez pravne podrške ili podrške osoba na poziciji. Neko će pokušati da uzdrma vaše samopouzdanje, pa budite na oprezu. Privremeno prihvatanje podredjene pozicije u svrsi unapredjenja poslovnih poduhvata je sada najbolje. Vaša želja da se pomogne kolegi koji može izazvati ozbiljan sukob izmedju vas i ostalih na radnom mestu. Sukob na poslovnom planu sa naredjenima. Pretnja zakonom i nemiri administrativne prirode. Precenjivanje lične snage i umor. Nepromišljeni takmičarski duh i precenjivanje vlastitog znanja i informisanosti.

11. i 12. oktobra 2016. tranzitni Mars ulazi u sekstil sa Neptunom sa 9* Riba. Borba za snove kreće. Borba za uverenja, pokretanje akcije u sprovodjenju vizija ili mašte. Pojačana konzumacija alkohola, kafe, nikotina, otrova je naglašena.

20.oktobra 2016.god. tranzitni Mars ulazi u konjunkciju prema Plutonu. Prisilna potreba da se dominira u svakoj situaciji kreće. Suočavanje sa velikim pritiscima і ograničenjima, od strane dominantne osobe iz neposrednog poslovnog ili privatnog okruženja. Potreba da se stvari і situacije drže pod svojom kontrolom. Opsesivno, brutalno, tvrdoglavo і burno reagovanje u odnosu sa autoritarnim osobama. Neiscrpna snaga i energija. Rast libida i seksualna energija koja može biti kanalisana u daleko ekstremnijoj formi poput nasilja. Čvrsta rešenost da istraje u najrizičnijim i najopasnijim namerama. Bes, gnev, destrukcija, fizička ugroženost. Borba do smrti, borba za preživljavanje.

28/29.oktobra 2016.god. tranzitni Mars zatvara kardinalni kvadrat sa Uranom iz Ovna. Ishitrenost koju treba dobro kontrolisati. Istrčavanje pred rudu, pucanj, prasak u sukobu sa autoritetom. Privremeno praskanje. Gotovo da ne možemo da predvidimo šta nas može izazvati na težak udar kamena u glavu i naprasnu reakciju jer nam je ugrožena pozicija. Samo mirno.

ASTRONOMIJA:
Mars je četvrta planeta Sunčevog sistema, koja obilazi oko Sunca na prosečnoj udaljenosti od 228 miliona km. Dobio je ime po rimskom bogu rata. Za 24h 37m i 23s, okrene se oko svog polarnog prečnika, koji je prema ravni heliocentrične putanje nagnut pod uglom od 65°. Period njegove revolucije je 1,88 godina. Mars ima dva meseca, Fobos i Dejmos. Temperatura na Marsu se krece od -140°C do +15°C. Tokom godine na Marsu duvaju vetrovi brzinom od 8 do 40 km/h ali se za vreme oluja javljaju i vetrovi čije brzine dostižu i 400 km/h. Na Marsu se smenjuju četri godišnja doba: proleće koje traje 194 Marsovih dana, leto 177 dana , jesen 142 dana i zima 156 dana.
Crvena boja planete je najverovatnije posledica prisustva gvožđa u površinskim slojevima. Osim gvožđa kojeg u tlu ima 12 –16%, ostali sastojci tla su silicijum (15 – 30%) i sumpor (2 – 7%). Na Marsu su primećene ledene kape, kako na severnom tako i na južnom polu. Severna polarna kapa sastavljena je od leda, a južna od takozvanog suvog leda CO2. Atmosferski pritisak na površini Marsa ima prosečnu vrednost od 5.6 milibara, sastoji se pretežno od ugljendioksida.

MITOLOGIJA:
Mars je sin Jupitera, vrhovnog boga, i njegove žene Junone. Po drugom mitu, sin je Junone i cveta koga je nosila Flora. Rimljani su kasnije poistovetili ovoga boga sa grčkim bogom Aresom, pa se tako bog ratara, koji su često bili prisiljeni ratovati, pretvorio u boga rata. Mars je u rimskoj mitologiji bio i bog proleća, pa je slavljen u martu.
Zaštitnik je zeljoradnika, daruje plodnost, štiti borce, vojnike i jača im ratnički duh. Mars je otac Romula i Rema koji su osnovali Rim, pa tako i praotac Rimljana.

Za dodatne informacije kontaktirajte naše najbolje astrologe


NOVO!ZA BRŽI ODGOVOR PITAJ SMS-om.