NOVA ASTROLOŠKA TELEVIZIJA TAJNA!!! Na kanalima Total TV-a: SRB 37, BiH 131, CG i MK 28, HR 120, SLO 133, Ostale zemlje 24.
Istorija Tarota!

Istorija Tarota!

Rana istorija Tarota u Zapadnoj Evropi je vezana za invaziju Severne Afrike, Španije i Sicilije od strane islamskih snaga tokom mamluk Sultanata u Egiptu koji se završio 1517. To se podudarilo sa Mavarskom Kraljevinom u Granadi u Andaluziji ( 13. – 15. vek ), poslednjem islamskom uporištu na Iberijskom poluostrvu.
Španija je bila tačka kontakta sa arapskim svetom, preko Gibraltara i mesto kulturne, vojne i komercijalne interakcije Istoka i Zapada.
Igra kartama u većini zapadnoevropskih zemalja se javlja jos od 1375, ali bila je ubrzo bila zabranjena.

U muslimanskom svetu Bliskog istoka i u Indiji, gde je kartaška igra bila razonoda bogatih, prisutne su ručno oslikane karte.
Sa druge strane u Evropi, razvojem proizvodnje papira i pronalaska štampe, karte je proizvedene i za masovno tržište i ali nisu svi mogli da ih imaju…
Ove karte su iz XV veka, početak XVI veka, nacrtane i ručno oslikane i verovatno su pripadale bogatom vlasniku. One su dobar primer važnih i često zanemarenog kulturnog tehničkog i umetničkog uticaja koji je Islam ostavio na zapadni svet.
Osnovni dizajn je veoma jednostavan, ali površina je ukrašena. Granica nekih karata je u obliku potkovice ili luka kao što se vidi u islamskim vratima, prozorima, i nadgrobnim spomenicima.
Boje su novčići, pehari, i štapovi i ima ih po četrnaest od svake boje.
U Evropi su Sudske karte bile predstavljene slikovito dok na Istoku postoji natpis ispod svake karte.

Kaligrafski tekstovi duž vrhova karata su pisani rimom, često su aforizmi koji i danas sadrže dozu humora koji je ponekada čudan ali uvek pa i danas zanimljiv:
” Sa mačem sreće da otkupljujevoljeni koji će potom uzeti moj život ”
” Zadovoljstva za dušu i prijatnih stvari u mojim bojama postoje sve vrste ”
” Vidi kako je divna moja igra je i moja haljina izuzetno lepa ”
” Ja sam kao vrt koji nikada neće postojati ”
” O, moje srce, za tebe dobra vest da se raduješ ”
” Radujte se sreći koja se vraća, kao ptica koja peva svoju radostnu pesmu ”
” Što se tiče sadašnjosti, tvoje srce će uskoro otvoriti ”
” Hoćeš kao biser na koncu, biti pokidan rukama kraljeva ”
” Neka Bog ti da prosperitet, da postigneš već svoj cilj ”
” Raduj se, ovo je tvoja trajna radost ”
” Radujte se prijatnim stvarima i uspeh ugledajte ”
” Ja sam kao cvet, niska bisera je moja zemlja ”

Autor teksta. Tarot Tumač. Sanja Grubač © Astrosavet Sva prava zadržana.

Pročitaj još Kako koristiti Tarot karte?

Za dodatne informacije kontaktirajte naše najbolje astrologe


Autor

Sanja je pre svega vrhunski Tarot Tumač sa ogromnim iskustvom, želi svakome da pomogne. Njeni saveti su dragoceni, pogotovo ako su u pitanju osetljive teme i sa njom mozete popričati u potpunoj tajnosti. Sanja koristi klasične, prave tarot špilove kao što su Marseljski Tarot, Thoth Tarot, i primenjuje astrološko znanje u Tarot kartama. Koristi posebne tehnike numerologije i može vam reći koji su vaši sretni povoljni periodi kao I koje kristale da koristite za razne namene. Na primer: kristali za podizanje zaštite, za iniciranje ljubavi I pogotovo je dobra za poslovne I ljubavne prognoze kao I pitanja o nekretninama. Sve što budete pričali sa Sanjom ostaće tajna zauvek. Tumačenjem Tarota se bavi od svoje mladosti, ali to nije delila sa mnogo ljudi, sve do pre nekoliko godina kada je počela da pruža profesionalno čitanje putem ličnih konsultacija. Postavljanje pitanja Tarotu može da vam pomogne da stupite u kontakt sa svojom intuicijom, i postane vaš najbolji vodič kad je u pitanju donošenje teške odluke. Ponekad, karte vam mogu reći ono što vec znate, ali niste spremni da priznate sebi, ili će vam reći ono što niste mogli da saznate... Ponekad će prepoznati vaše strasti, ili vas suočiti sa njima, ponekad vas blago ohrabre u ljubavi i emocijama, ponekad vas podsete da ste na pravom putu u pronalaženju svojih velikih ljubavi. Tarot karte se uvek drže sebe, svoje priče, čvrsto i nepokolebljivo, (čak i ako nam je to ponekad čudno, neprihvatljivo ili ne vidimo njihovo značenje). A za Sanju je privilegija sto je u mogucnosti da od njih zatrazi za vas savet, i da radi sa Tarotom.

NOVO!ZA BRŽI ODGOVOR PITAJ SMS-om.